Sistemele de comunicatii radio prezinta un interes deosebit atat datorita costurilor de instalare mici, in comparatie cu cele din retelele cablate, cat si datorita faptului ca permit comunicatii cu ajutorul unor terminale fixe sau mobile. Cu alte cuvinte, sunt ieftine si flexibile.
In sistemele de comunicatii mobile, una din cerintele impuse sistemului este aceea ca utilizatorul (statia mobila) sa poata transmite mesaje catre statia de baza chiar si in timp ce primeste mesaje de la aceasta. Aceasta tehnica se numeste transmisie duplex. Transmisia duplex poate fi realizata in timp sau in frecventa.
Transmisia duplex cu diviziune in frecventa (FDD – Frequency Division Duplexing) ofera doua benzi de frecventa pentru fiecare utilizator, iar transmisia duplex cu diviziune in timp (TDD – Time Division Duplexing) utilizeaza sloturi temporale diferite pentru legatura ascendenta (inversa) si pentru legatura descendenta (directa).
Legatura ascendenta (uplink) reprezinta comunicatia de la statia mobila spre cea de baza, iar legatura descendenta (downlink) reprezinta comunicatia de la statia de baza spre cea mobila.